Proljetni pjev

Kako mi pojedinci možemo doprinijeti proljetnom pjevu?

Ptice stanarice o kojima se ne govori mnogo polako su počele uređivati svoja gnijezda za nadolazeće ptiće, a neke ptice selice već su se vratile s juga.

Kakvo bi proljeće bilo bez divnog ptičjeg pjeva ne želimo ni zamisliti… radije ćemo Vas potaknuti da učinite nešto za sebe i svijet u kojem živite učinite ljepšim mjestom!

Plavetna sjenica
Slika Jill Wellington s Pixabaya 

Više istraživanja provedeno u Europi i svijetu ukazuju na važnost ptica, a jedno od njih dokazuje kako je sreća Europljana povezana s brojnošću različitih ptičjih vrsta.

Ukoliko mislite da to nema previše veze s Vašom srećom sigurno niste znali da nekoliko lastavica pojede oko 1700 muha i komaraca dnevno, ima li boljeg ekološkog inscekcida?

Kad smo kod lastavica moramo spomenuti i neke razloge smanjenja broja u proteklih nekoliko godina.

Svi mi koji smo bar jednom ušli u staju lako smo mogli vidjeti odrastanje mladih lastavica. Ondje su boravile radi topline i insekata. No, danas malih poljoprivrednih gospodarstava ima sve manje, a konvencionalna poljoprivreda pesticidima uništava bioraznolikost. Zatrovani kukci po cijelom svijetu za mnoge ptice postali su smrtonosan zalogaj, a prema izračunima u posljednjih 50-ak godina na području Kanade i SAD-a broj ptica smanjen je za gotovo tri milijarde!

Osim lastavica korisne su i druge ptičje vrste, a svu vašu brigu i pažnju nagrađuju uništavanjem mnogih nametnika u vrtovima i voćnjacima i to pjevajući! Primjerice sjenice i vrapci tijekom perioda odgoja mladunaca pojedu nekoliko tisuća crvića i ličinki koje bi napale Vaš povrtnjak i voćnjak!

ŠTO mi – pojedinci, možemo napraviti za opstanak raznih ptica?

1. U svojim kućanstvima insekte možemo loviti ljepljivim zamkama ili tjerati prirodnim sredstvima

2. Svoje vrtove tretirati ekološkim sredstvima – što će ponovno uspostaviti ravnotežu u naš dio prirode – ptice i ježevi bit će savršeni saveznici u borbi protiv vrtnih nametnika, a plodovi će biti zdraviji i za naše obitelji

3. U svoje vrtove i na balkone možemo stavljati kučice i hranilice za ptice te ih dohranjivati raznim sjemenkama i lojnim pogačama – možda uspijemo doprinijeti povratku ptica i povećanju naše sreće!

Kako Vam ALBA može pomoći?

U Albi uvijek možete pronaći:

Potpunu hranu za ptice u prirodi, lojne pogače i suncokret.

Lovke i tjeralice za muhe i druge insekte koje ne štete pticama.

Uskoro u ponudu uvrštavamo i razne hranilice za ptice u prirodi koje ćete lako moći uklopiti u svoje vrtove.

Vidimo se!

Antonija