Glodavci

Glodavci su skupina životinja koje konstantno moraju imati pristup sijenu zbog probave, ali i zbog trošenja zuba prilikom žvakanja sijena. Ipak, to nije dovoljno da se zubi dovoljno istroše jer ovim životinjama zubi rastu cijelog života. Kako ne bi oštetili usnu šupljinu potrebno im je u kaveze staviti drvene predmete za glodanje i obavezno kamen mineral koji osim što troši zube sadrži vrijedne minerale, a obogaćen je i algama što znatno pridonosi zdravlju ovih malenih ljubimaca.

Piljevina glodavcima služi za skrivanje, izradu tunela i igru, ali ima i ulogu skupljanja vlage i fekalija te je zbog toga potrebno svakodnevno odstraniti uprljani i vlažni dio piljevine, a jednom tjednom promijeniti cijeli sadržaj.

Za činčile i degue potrebno je, osim piljevine, u njihov prostor postaviti i dublju posudu s pijeskom kao što je Vitakraft Sandy koji će ove životinje koristiti kao svakodnevnu suhu kupku od koje će im krzno biti čisto, meko i sjajno.

Ostali glodavci nemaju naviku kupati se u pijesku kao činčile ili degui, a kako bi Vaš maleni ljubimac uvijek bio čist kod nas potražite suhi šampon koji je pogodan za sve ljubimce, uključujući i glodavce, a koji će s lakoćom odnijeti svu prljavštinu s dlake vaših mališana.

Ježevi

Kao kućni ljubimci ili kao stanovnici vašeg vrta ježevi su uvijek posebno zanimljive i omiljene životinje što zbog dobročinstva za vrt i prirodu, što zbog načina kretanja, uzimanja hrane i sl.

Da bi se održalo zdravlje ježa potrebno je pobrinuti se za njegovu prehranu. Ako jež svojevoljno živi u vrtu vjerojatno su tu za njega povoljni uvjeti.

Želimo li da se jež zadrži u našem vrtu i preživi zimu možemo mu osigurati napušteni kutak vrta u kojem može napraviti svoj dom za zimski san, a dobro bi mu došlo da se dobro okrijepi prije nego što utone u san, odnosno hibernaciju.

U trgovini Alba su dostupne paštete i potpuna hrana za ježeve koja sadrži:  žitarice, meso i prerađevine životinjskog podrijetla (22,3 %), mekušci i rakovi (15 %), ulja i masti 12,1 %, prerađevine biljnog podrijetla, orašasto voće 2 %, voće 2 %, insekti (crvi brašnari 1 %), povrće, kvasac, i minerali.