Blagdansko veselje

Osim što ćete Vašoj obitelji i ljubimcima pružiti pravo zadovoljstvo samim tim što ćete više vremena provesti doma, tijekom blagdana prisutno je obilje slastica i dekoracija koje svakom ukućanu udahnu čaroliju Božića.

Dekorirajte i Vi Vašeg kućnog ljubimca raznim ukrasima barem za fotografiju uspomene na još jedan Božić proveden s njima. U Albi pronađite ukrase koje će savršeno pristajati Vašem kućnom ljubimcu.

Što ne smiju jesti kućni ljubimci?

Kada je riječ o kolačima tu trebamo biti posebno oprezni što se tiče ljubimaca. Kako bi Vam blagdani protekli bez veterinarskih intervencija neka u trbuščiće Vaših ljubimaca ide njihova preporučena prehrana, čak i kad Vas pogledima mole za slatkiš, Vi morate znati da će mu on donijeti više poteškoća nego zadovoljstva. S Vama dijelimo kratak popis nekih namirnica koje se naizgled ne čine opasnima za kućne ljubimce, a zapravo im mogu prouzrokovati razne probleme od nadutosti, povraćanja, proljeva, do zatajenja bubrega, problema s gušteračom i sl. što može dovesti čak i do smrti ljubimca.

Podsjetimo se da psi ne smiju jesti slatko, a osim toga dugačak popis hrane koju mi jedemo je zapravo opasan za sve ljubimce, pa im radije osigurajte poslastice koje oni smiju jesti: pseće keksiće, kolačiće ili žvakalice.

Za pse su posebno opasni: orašasti plodovi, čokolada, slatkiši, kava i kofeinski napitci, grožđice i grožđe, luk i alkoholni napitci... osim navedenih namirnica psima probleme mogu prouzrokovati i drugi sastojci pa Vam preporučamo da se posavjetujete s veterinarom prije nego što psu ponudite neku vrstu hrane koja se ne deklarira kao pseća hrana.

Mačkama se često daje mlijeko no činjenica je da odrasle mačke ne podnose laktozu te im mlijeko može prouzrokovati probavne smetnje. Osim mlijeka, mačke ne bi smjele jesti: čokoladu, mahunarke, avokado, rajčice i patliđan, luk, poriluk, vlasac, a na popisu se nalaze i sirova jaja, sirovo meso peradi i sirova svinjetina iz razloga što sadržavaju bakterije koje mogu ugroziti zdravlje mačke.

Glodavci također imaju osjetljivu probavu te iako spadaju u jednu skupinu i mnoštvo prehrambenih namirnica im je zajedničko, njihove prehrambene potrebe i preosjetljivosti su različite ovisno o vrsti kojoj pripadaju.

Svi glodavci, a možemo slobodno reći i svi kućni ljubimci trebaju imati potpunu zabranu na čokoladu, alkohol, luk, grožđe i grožđice.

Osim toga, hrčku smetaju i grah, agrumi, sjemenke voća i povrća, mlijeko, kupus, sirovo meso, sirova jaja, kruh i tijesta.

Zamorcu osim navedenih zabranjenih hrana za glodavce smetaju i avokado, krumpir, datulje i rabarbara…

Gerbilu smetaju i patliđan, avokado, krumpir, kupus i kelj, luk poriluk i sl.,

Degu je jedan od najosjetljivijih glodavaca što se tiče prehrane – ne smije jesti hranu za druge glodavce, sjemenke, suho voće, žitne pahuljice, kuhanu hranu, slano, prženo, mlijeko ni mliječne proizvode, a posebno treba paziti da ne pojede čokoladu i zelene dijelove paradajza ili krumpira jer su otrovni za degua.

Pticama također može zasmetati pojedina hrana, trebalo bi izbjegavati: čokoladu, avokado, sjemenke jabuka, luk, češnjak, grah i hranu koja sadrži kofein. Ptice ne podnose laktozu pa im nemojte davati mliječne proizvode osim mrvicu tvrdog sira ili jogurta.

Umjesto toga možete im ponuditi ono što smiju jesti: svježe proklijale sjemenke, voće (kojem uvijek odstranite peteljke i koštice, operite ga i posušite): mango, kiwi, papaja, ananas, naranče, breskve, nektarine, banane, jabuke; kombinaciju raznog povrća: mrkva, batat, kelj, patliđan, bundeva, zelena salata, krastavac; a ptici ponekad smijete ponuditi i tvrdo kuhano jaje (pazeći pritom da ne stoji dugo u hranilici). Kako bismo Vam pojednostavili nagrađivanje Vašeg pernatog ljubimca u asortimanu (Ptice) imamo razne krekere s voćem i jajetom, a osim toga i dodatke vitamina i minerala, koje možete davati iz ruke ili miješati s hranom.

Zaključak

Popis opasne hrane je za svakog kućnog ljubimca poprilično dug pa ako mislite životinji dati hranu koja nije preporučena kao dio svakodnevnog jelovnika primjerenom toj vrsti najbolje je da se najprije savjetujete se s veterinarom kako biste izbjegli narušavanje zdravlja Vašem ljubimcu.

Veliki izbor hrane i poslastica koje možete ponuditi svojim ljubimcima u ovo Blagdansko vrijeme, dok se Vi sladite kolačima i drugim jelima, uvijek možete pronaći u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce.

Čekamo Vas u Albi.

Vaš Alba tim!