Ježevi u hibernaciji

Zima sa sobom nosi niske temperature, odnosi voće i povrće, a kukci i puževi se povlače u svoja skrovišta.

Ako se jež odlučio nastaniti u našem vrtu možete mu osigurati jedan mali napušteni kutak u kojem će “Ježurka Ježić” napraviti svoj skromni dom.

Da Vas podsjetimo da ježevi također spavaju zimski san koji može trajati 3-4 mjeseca. Kako bi imao dovoljno energije da prespava zimu i probudi se u proljeće potrebno je da se dobro najede i sakrije na sigurno mjesto.

U vrijeme hibernacije otkucaji srca su jako usporeni, između udisaja može proći i do jedan sat, a tijelo se ohladi pa životinja izgleda kao da je uginula. Jež se često u potrazi za pravim skrovištem previše umori i zaspi na nezaštićenim mjestima poput ceste, travnjaka ili šetnice.

Kako bismo pomogli već zaspalom ježu možemo mu napraviti sigurno skrovište tako da ga stavimo u kutiju s otvorom u koju smo rasporedili sijeno ili lišće kako bi se ježić mogao u miru odmoriti.

Ježevi su ugrožena vrsta, a jako su bitni u našem ekosustavu. Osigurajte svom malom podstanaru da se okrijepi prije zime i opskrbi s dovoljno energije koju će trošiti tijekom hibernacije. Kod nas pronađite potpunu hranu i paštetu za ježeve koju, kažu kupci, rado jedu njihovi bodljikavi ljubimci.